Stefan Forsman Vildmarks Blogg

Lär dig av folk som har spenderat långa perioder i vildmarken

Bra Kvalitets Utrustning i Vildmarken Gör Din Upplevelse Där Trevligare!

Share this page using these buttons:

Ibland när jag försvinner in i vildmarken så tar jag inte med mig någonting, bara dom kläder jag har på mig, och möjligen regnjacka och regnbyxor. Medhaver ej heller mat eller karta och kompass.Andra gånger har jag med mig toppmodern utrustning. Allt vad jag behöver, ryggsäck, sovsäck, kök, frystorkad mat, tält, etc.

Jag gillar båda sätten att tillbringa tid inne i vildmarken. Båda sätten har sin tjusning.

Det finns flera skäl till varför jag ibland försvinner in i vildmarken utan någon utrustning. Det kan till exempel vara det att jag håller kurs. Det kan vara kurs i överlevnad, och/eller testa sina gränser och flytta dom, personlig utveckling, ledarskap, härda kropp och knopp, öva på sina överlevnadskunskaper, eller helt enkelt bara för att det är roligt, trevligt och spännande, etc.

Om detta kan jag kanske skriva mera om senare, vid ett annat tillfälle. Att försvinna in i vildmarken utan utrustning, är något man kan skriva böcker om, och absolut något alla borde få uppleva minst en gång i livet. Men inget man ska pröva på själv, om man inte har kunskapen och erfarenheten. Det kan sluta illa.

Bara en sådan enkel sak som navigation. Kan du navigera med karta och kompass, till att börja med? Dom flesta idag har ingen aning om hur man navigerar med karta och kompass. När jag frågar kursdeltagare vart den röda nålen på kompassen pekar, så blir det oftast väldigt tyst...

Tänk dig nu att försvinna in i vildmarken utan karta och kompass. Skulle du bemästra det? Det vill säga, navigera utan kompass och/eller karta. Kan du navigera efter naturens tecken? Det finns många... Inte bara då solen, månen och stjärnorna.

Det är väldigt spännande att också bara vandra in i vildmarken, utan någon större hänsyn till väderstreck. Bara vandra, skida, cykla, kanota rakt in och se vart man hamnar, och vart man kommer fram, om man kommer fram... Happy

Jag och hundarna har gjort väldigt många sådana turer i livet. Det är mycket roligt och spännande. Jag har fått uppleva och sett mycket på sådana turer. Självklart gör jag också sådana turer med kursdeltagare. Törs du följa med någon gång?

Sådana turer/kurser gör jag självklart också med toppmodern utrustning. Det betyder dock icke att vi bär med oss en väldigt massa “bra att ha” saker, bara för att vi har moderna bra ryggsäckar, och/eller pulka på vintern. Men detta och mycket annat är sådant jag lär ut på kurs. Förresten, vet du hur man packar en ryggsäck på sommaren? På vintern? Vet du hur en ryggsäck skall vara inställd, för att kunna bäras så komfortabelt som möjligt?

Sitter man vid en turistanläggning i fjällen till exempel, ja då ser man väldigt ofta att människor tyvärr ej vet sådana enkla saker, tydligen heller då ej butiken där utrustningen inhandlades. Detta är synd, därför att människorna då får en sämre upplevelse. Dom får slita och kanske till och med ha ont, helt i onödan.

Det jag också tyvärr ofta ser, är att människor har undermålig utrustning, ibland helt värdelös utrustning.

Ett ställe att köpa bra kvalitets utrustning är:
http://www.outnorth.se/ Där kan du köpa nästan allt du behöver av vildmarksutrustning, bra kvalitets utrustning.

Outnorth säljer dom märken jag använder och anser vara väldigt bra. Till exempel: Lundhags kängor, Ajungilak sovsäckar, Hilleberg tält och tarps, Helsport tält, sovsäckar och annan bra utrusning, Trangia kök, Norröna ryggsäckar, kläder, Bergans ryggsäckar, kläder, Blå band, Real turmat, Silva, Viking, Klättermusen, Devold, Gränsfors, Leatherman, Maglite, Mora, MSR, Nikewax, Gerber, Helly Hansen, Thermarest, osv. osv. Listan kan göras lång.

Mitt råd är att gå till:
http://www.outnorth.se/ och ta en ordentlig rundtur. Har du frågor gällande utrustning eller något annat vildmarksrelaterat, tveka icke att skriva eller ringa mig. Vi finns också på Facebook, det gör även http://www.outnorth.se/

Kontaktinformationen till: Outnorth finner du här:
http://www.outnorth.se/scandinavian-outdoor/om-outnorth.php

Mitt råd är att först lära sig överleva och njuta av vildmarken med bra modern utrustning, för att sedan senare kanske pröva på att vara inne i vildmarken helt utan utrustning.

Köper du bra kvalitet utrustning, så är det många gånger en engångsinvestering. Du har ryggsäcken, etc. resten av livet, dina barn kan sedan ärva utrustningen.

Att vara i vildmarken när vädret är dåligt, med undermålig utrustning, ja det är icke roligt kan jag säga. Då kan man hålla sig för skratt, speciellt när regnet öser ner i två veckor utan uppehåll.

Har man en bra utrustning av hög kvalitet däremot, ja då är det en helt annan sak. Då kan man faktiskt ha det väldigt bra, även vid dåligt väder.

Nu räcker det tyvärr inte bara med en bra utrustning, du måste också ha kunskapen om hur du ska använda den, etc.

Du behöver nu självklart inte investera i allt vad du behöver på en gång. Dom flesta införskaffar utrustningen över tid. Köper till utrustning då och då.

Börja med att testa dig fram i skog och mark där du bor. Börja med korta dagsturer, för att sedan testa på att övernatta en natt, kanske bara en km upp bakom huset. Välj ett dygn med fint väder till att börja med.

Börjar du lite smått på det viset, ja då behöver du inte till exempel det första du gör, köpa ett par Lundhags kängor. Köp ett par bra gummistövlar.
http://www.outnorth.se/scandinavian-outdoor/sok-outnet.php?searchField=gummistövlar

Jag rekommenderar också att du och familjen söker er till den lokala orienteringsklubben. Att lära sig orientera, ja det öppnar upp en helt ny värld...

Lycka till nu och hör av dig om du funderar på något.

StefanShare this page using these buttons: